PREMIJERA KUMEKA 22. 11. U KINU STUDENTSKI CENTAR U ZAGREBU

PREMIJERA KUMEKA 22. 11. U KINU STUDENTSKI CENTAR U ZAGREBU.

KINO TUŠKANAC ODBILO PREMIJERU FILMA O MILANU BANDIĆU

 

Svečana premijera dugometražnog dokumentarnog filma KUMEK, redatelja Darija Juričana, posvećenog dugogodišnjem vladaru Zagreba Milanu Bandiću, bit će održana u nedjelju, 22. 11. 2020. u kinu SC, Savska cesta 25, Zagreb.

 

Pretpremijera će se održati u 17h, svečana premijera s uzvanicima i podržavateljima iz crowdfunding kampanje u 19h, a dodatna projekcija za zainteresirano građanstvo u 21h.

Ekipa filma bit će na sve tri projekcije, a nakon projekcija bit će održan Q&A s redateljem.

 

Ulaznice za projekcije u 17h i 21h od danas su u slobodnoj prodaji preko ENTRIO sustava.

 

Nakon premijere, film kreće u svoj redovni kinematografski život diljem Hrvatske.

Film Kumek treći je film iz ciklusa Gazda (prvi je Gazda o Ivici Todoriću, drugi Gazda: Početak o Miroslavu Kutli) i sniman je tijekom četiri godine na lokacijama u Zagrebu i Grudama.

 

Dario Juričan izjava: Raditi film Kumek bio je veliki izazov, jer pokriva gotovo četrdeset godina djelovanja Milana Bandića, prividno hiperaktivne i trumpolike pojave hrvatske političke scene. Bandić je šest puta biran za gradonačelnika grada Zagreba, koji nije samo glavni grad svih Hrvata, nego i glavni grad svih hrvatskih kriminalaca. Milan Bandić u tri je navrata odbio dati intervju za naš film, pa je napravljena audicija kako bi mu se našao dvojnik.

 

Redatelj i producent filma je Dario Juričan. Scenaristi su Saša Paparella, koji je i koautor drugih filmova u serijalu Gazda te Zvonimir Tivon. Montažer filma je Luka Tokić, animator Dragan Đokić, a kameru potpisuje Marko Jerbić. Kreativni producent je Tibor Keser.

Film su sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), zaklada Kultura nova i velikodušne donacije građana putem crowdfunding kampanje.

 

Producent filma je udruga Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija (HRCIN).

Uz film će biti predstavljena i knjiga KUMEK, koja je komplementarna filmu. Knjigu potpisuju cijenjeni istraživački novinari Saša Paparella i Hrvoje Appelt.

 

Dario Juričan izjava: Žalosti nas da je zagrebačko kino Tuškanac, naš dugogodišnji suradnik i prijatelj hrvatskog filma, odbilo premijerno prikazivanje filma Kumek. Uz sve argumente za odobravanje, Hrvatski filmski savez, koji upravlja dvoranom tog kina, odlučio je da je „moguća šteta po savez veća nego ukupna dobit“ te smatraju da će se projekcija filma u Gradu „nažalost protumačiti kao politički stav“, odnosno da će se čak to „protumačiti kao kontra djelovanje (Saveza) prema Gradu.“

Boje se da bi „kao što je dosad Grad pokazao, time potencijalno ugrozili financiranje od strane Grada, koje nije neznatno i koje omogućava rad kina i saveza.“

Zbog toga najavljujem da ćemo 9,99 posto prihoda od nedjeljne premijere Kumeka donirati HFS-u, kako bi Savez mogao neometano nastavili s radom, bez straha od političkih (ne)istomišljenika.

 

Share this: