Premijera filma Gazda:Početak i promocija knjige

Nakon godinu dana intenzivnog istraživanja ekipa serijala Gazda napravila je novi projekt čiji će se rezultat moći vidjeti na premijeri dugometražnog dokumentarnog fima Gazda:Početak te promociji istoimene knjige 16.1. (uto) 2018. u 19h u kinu Europa.

Tuđman, Šušak i Pašalić gosti Kutlina restorana Globus na zagrebačkom Velesajmu.

Redatelj filma je Dario Juričan, istraživačku ekipu su predvodili Zvonimir Tivon i Mašenjka Bačić, koja uz Sašu Paparellu supotpisuje knjigu. Gazda:Početak je svojevrsni predfilm filmu Gazda koji nije bio film o Ivici Todoriću i blistavom usponu nekad hvaljene korporacije Agrokor.

Projekt Gazda:Početak se bavio početkom tranzicijskih procesa u Hrvatskoj, nastankom vodeće stranke u devedesetima Hrvatske demokratske zajednice, medijskim krajolikom, velikim aferama te razlozima i posljedicama od države podržanog i toleriranog kriminala u tranziciji i pretvorbi. Film se dotiče i uloge Đure Sesse koji je danas predsjednik Vrhovnog suda RH.

Narativnu kičmu filma čini priča o Miroslavu Kutli, a tko je on, ponajbolje otkriva rečenica njegovog odvjetnika Željka Olujića kojom on u Kutlino ime traži ispriku od Novog lista 1995.:

„Već se u mnogim slučajevima dogodilo da se ponajbolje hrvatske domoljube  optuži i osudi u javnosti za nešto što sud nikada utvrdio nije. Tako im se nanosi ogromna i neizbrisiva šteta.  To je u slučaju g. Kutle osobito štetno, jer je on ugledan poduzetnik kojemu poslovni i moralni kredibilitet itekako treba.“

Za potrebe filma pročitano je deset tisuća stranica sudskih spisa i intervjuirano stotinjak sugovornika širom Hrvatske.

Scenarist filma je Zvonimir Tivon, montažerka filma je Sandra Mitić, a glavni snimatelj Marko Patak.

Ograničeni broj karata za premijeru filma može se naći na:

https://www.entrio.hr/event/premijera-filma-gazdapocetak-4760

Splitska premijera filma uz gostovanje autorske ekipe biti će 20.1. (sub) 2018. u 19h u kinoteci Zlatna vrata.

Film su sufinacirali Blank_filmski inkubator, Hrvatski audiovizualni centar i crowdfunding kampanja. Producent filma je Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija.

Medijski pokrovitelj je Index.hr

Share this: