Otvoreno pismo Hrvatskoj udruzi banaka (HUB)

Otvoreno pismo Hrvatskoj udruzi banaka (HUB)

Poštovani!

Pojedine hrvatske banke bile su nakon 2011. inicijator modela kojim su, preko faktoringa, zaobilaženi propisi Hrvatske narodne banke, a čija je svrha izbjegavanje pretjerane ovisnost tih banaka o Agrokoru. Na temelju iskaza osoba uključenih u taj model faktoring turizma postoji osnovana sumnja da su pojedini bankari odavali Agrokoru trenutno stanje računa, zaduženost i kreditnu sposobnost svojih klijenata (Agrokorovih dobavljača i poslovnih partnera). Podsjećam da je to kazneno djelo odavanja poslovne tajne, a čime su si bankari pribavili znatnu materijalnu korist.

Zahvaljujući tim, povlaštenim i tajnim podacima, Agrokor je stekao pregovaračku i ucjenjivačku prednost nad svojim dobavljačima i poslovnim partnerima i time je, svojim neodgovornim financijskim ponašanjem, ugrozio egzistenciju desetina tisuća ljudi te gotovo uzrokovao gospodarski slom Hrvatske.

Hrvatska udruga banaka (HUB) kao gospodarsko interesno udruženje ugledni je predstavnik financijske zajednice, a od 2000. ima i Kodeks dobre bankovne prakse, koje su usvojile sve banke članice. Kodeks odlikuje načela odnosa banaka prema klijentima, a naročito: etično i profesionalno ponašanje, primjena i poštovanje zakona i propisa te čuvanje tajnosti bankovnih informacija.

Vjerujem da će, sukladno visokim standardima dobre bankovne prakse, HUB sa svojih 100.000 kuna udvostručiti HRCIN-ovu nagradu od  100.000 kn ponuđenu za svaku informaciju o bankarima koji su narušili ugled banaka, ugled HUB-a i učinili kazneno djelo protiv gospodarstva – članak 262. Kaznenog zakona: odavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne, a za koji je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

U vašim publikacijama sami ste naveli da: Hrvatska raste sporije od većine država članica EU iz Nove Europe i da nas je prema kriteriju dohotka po paritetu kupovne moći sustigla Rumunjska; Hrvatska je sada predzadnja na listi razvijenosti država članica EU ispred Bugarske.

HUB evidentno želi podržati rast gospodarstva RH, a rasta neće biti dok se iz sistema ne istrijebi kukolj koji taj rast narušava, a među tim kukoljem nalaze se i pojedini bankari koji su zlorabili povjerenje poslovne zajednice, ogriješili se o zakon i kodekse HUB-a.

Uvjeren sam da ćete znati savjetovati vaše članice što je to moralno ponašanje i koji je pravi put te da ćete ih znati uputiti na DORH, instituciju koja u pravilu ne daje oprosnicu onome tko dođe drugi.

Nadam se našoj suradnji, na boljitak cijele zajednice.

Dario Juričan, redatelj

 

Share this: