OTVORENO PISMO GRADONAČELNIKU BANDIĆU

OTVORENO PISMO Milan Bandić Gradonačelnik Zagreba

Gradonačelniče Bandić,
što bi točno trebala učiniti Umjetnička organizacija Zagreb film festival (ZFF) da dobije novi Ugovor o upravljanju prostorom Kino EUROPA?

Godinama su vašoj upravi slali dopise, nudili rješenja i oblike sufinanciranja. Ne u zadnji čas, ne jučer, godinama. Poslali su i novu zamolbu za produljenje Ugovora.

Vaš Ured javno je objavio da se ide u renovaciju kina na šest mjeseci. Ako se ide u renovaciju, gdje je taj javni natječaj, gdje su plan i vizija, gdje je studija izvodljivosti za zaštićeno kulturno dobro? Nije valjda da, određujući prvi lipanj kao dan preuzimanja kina Europe, niste predvidjeli te tehničke detalje?

Imam razumijevanja za Vas i Vašu upravu: od toliko divnih projekata koje nam spremate u obliku stadiona, Manhattana i bolnica niste se stigli koncentrirati na minorne tehničke detalje.

Ako ste pak odlučni da ZFF ne dobije prostor kina Europa onda vam ja javno predlažem da prostor dodijelite meni! Ja naime imam odličnu ideju – prostor ću transformirati u Muzej korupcije, bit će to interaktivni muzej i kino. Predložit ću da, kao u Dinamu, upravo Vi budete počasni predsjednik. Vi ćete ga svakako otvoriti, štoviše, zamoliti ću vas da Muzeju poklonite barem jedan od eksponata iz Vaše prebogate zbirke: neki od onih zlatnih WC-a, a koje je Grad Zagreb Vašim prijateljima plaćao po 1,5 milijuna kuna za par.

Pred Vama je teška odluka kome dodijeliti kino, Vi ste ipak samo vizionar, ne miješate se u struku, sve kod Vas rješava dobro uštimani orkestar. Samo je malo nezgodno što sam pola tog dobro uštimanog orkestra upoznao po hodnicima i dvoranama zagrebačkog Županijskog suda. A tamo, koliko znam, nisu bili radi renovacije prostora. Kad bolje razmislim tamo sam i Vas upoznao.

Uvjeren sam da s nelagodom pratite difamacije kojima je izložen voditelj kina Europa Boris T. Matić i da ćete znati stati u obranu digniteta filmaša čiji rad poznajete, kome ste dali Plaketu Grada Zagreba za doprinos kinematografiji, filmaša čiji ste festival godinama otvarali. (Osim 2014. kad Vas je baš na dan otvaranja Zagreb film festivala privelo.)

Nego, ako dozvolite, da se vratim na prvo pitanje: što točno trebao učiniti ZFF da dobije novi Ugovor o upravljanju prostorom kina Europa?

Ako je ZFF trebao platiti pizzo za šank koji su imali u sklopu kina, onda Vas molim da se javno objave tarife, kako bi se ubuduće znalo postupiti i izbjeglo neugodna iznenađenja. Stavljali bi tada ljudi marljivo sa strane dogovoreni postotak, a ovlaštena bi osoba pokupila smotuljak i dala, po potrebi, priznanicu.

Ali neka tarife budu sveobuhvatane, neka se u nju stave i štandovi i poslovni prostori, donacije sportskim klubovima i Vama dragim udrugama. Nikako ne zaboravit crkvu, a pogotovo ne medije, koje ste vrećama gradskog novca prikladno otupili.

Ja sam ipak uvjeren kako za vrijeme Vašeg gradonačelnikovanja Zagrebom nije moguće da postoji pizzo, jer dok Vi vladate, dozvolite mi da citiram Vaše riječi iz Skupštine, „u ovom gradu postoji nulta stopa tolerancije prema bilo kojoj nepodopštini.“

Znajući Vas, Vaš orkestar i umijeće mogućeg, uvjeren sam da ćete naći najbolje rješenje za kino Europu. Ja mogu mirno spavati.

Dario Juričan, redatelj

U Zagrebu, 15.4.2019.

Share this: