Molba za podršku Muzeju korupcije u nekadašnjem kinu Europa

Turistička zajednica grada Zagreba
n/r gđi. Martini Bienenfeld
Kaptol 5, Zagreb

PREDMET: Molba za podršku Muzeju korupcije u nekadašnjem kinu Europa

Poštovana gđo. Bienenfeld!
Ovim Vas putem želim izvijestiti o namjeri transformiranja kina Europa u multimedijsku instituciju “Muzej korupcije & kino Balkan & šank”.

Projekt Muzeja korupcije je izraz stoljetnog hrvatskog sna i na tragu je hrvatskog pomirenja koje zagovara i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, te ima za cilj postati središnje mjesto sklapanja prijateljstva i suradnje, kao što sama korupcija u svojoj biti i jest.

Kako je dosadašnjim radom kina Europa sadašnji gradonačelnik Milan Bandić strašno nezadovoljan, te je stoga u svom pravedničkom gnjevu odlučio 1. lipnja 2019. prekinuti suradnju s Umjetničkom organizacijom Zagreb film festival, Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo (HRCIN) namjerava preuzeti upravljanje prostorom kina (a pogotovo toliko spominjanim šankom).
Držimo da bi Muzej korupcije mogao postati međunarodni turistički hit jer je upravo korupcija, uz nogomet i Dubrovnik, nešto po čemu je naša domovina postala globalno prepoznatljiva.
Planirani Muzej neće biti teško napuniti eksponatima – samo od gradonačelnika Bandića očekujemo da napuni barem jedno krilo.

Gradonačelniku smo već uputili poziv za predajom ključeva 1. svibnja pred sadašnjim kinom Europa. Uvjereni smo da će doći. Nije za njega Maksimir, jer je malo nezgodno da osoba koja koristi i raspolaže sa četiri stana, od kojih tri nisu u imovinskoj kartici, radnicima drži govoranciju.
Naš bi Muzej osim prezentacije bogate povijesti hrvatske korupcije imao i edukativan karakter: za početak bi organizirali radionice korupcije, gdje polaznici mogu naučiti duhovne osnove i praktične alate opstanka u novom društvu. Važno je naglasiti kako Muzej korupcije ne osuđuje korumpirane, već želi humanizirati pogled na njih. Korupcija ne smije biti eksluzivna, ona mora biti dostupna svima.
Gradonačelniku ćemo ponuditi da bude professor emeritus, jer takvo znanje i iskustvo u jednoj osobi, a koja je još uvijek uživa slobodu, rijetka je pojava koju će polaznici naših radionica znati cijeniti.
Uz Muzej, u dvorani bi ponovno otvorili kino Balkan, jer držimo da upravo taj, nekadašnji naziv kina najbolje ilustrira pravo stanje duha.
Morate se složiti da je koncept Muzeja jedinstven i da bi poput Muzeja prekinutih veza brzo mogao postati zagrebački brend, a to je ono ćemo i mi i Turistička zajednica grada Zagreba stremimo.
Nadamo se da ćete podržati rad Muzeja korupcije u prostoru nekadašnjeg kina Europe.
Ovom prilikom Vas i osobno pozivamo da dođete 1. svibnja u 11h na primopredaju ključeva.

Unaprijed zahvalni,

Za Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija (HRCIN)

Dario Juričan, redatelj i kustos Muzeja korupcije

U Zagrebu, 26.4.2019.

 

Share this: