Dajmo kumu šank!

DAJMO KUMU ŠANK – OTVORENO PISMO Milan Bandić Gradonačelnik Zagreba

Gradonačelniče Bandić,
Vama i Vašim službama uputio sam 17. travnja 2019. pismo namjere o preuzimanju Kino EUROPA. Ovim pismom obavještavam Vas da očekujem da dođete i predate mi ključeve kina Europa 1. svibnja 2019. kako bismo mogli simbolički, de jure i de facto nastaviti s normalnim funkcioniranjem kina koje je pred paralizom zbog nečinjenja Vaše gradske uprave.

Dosad je već postalo jasno da ne postoji nikakav plan renoviranja kina, niti su za to predviđena sredstva u gradskom proračunu.

Ako pak kinu treba vanjska skela, samo recite, donijet ćemo onu koju ste postavili za goli ukras na Britancu. Štoviše, spreman sam, za dobrobit kina, fotografirati se s Vama prilikom primopredaje ključeva ispred navedene skele.

Prostor kina ću, kako sam i najavio u pismu namjere, transformirati u Muzej korupcije i kino. Prvi film koji će se vrtiti u kinu biti će, Vama u čast, Vaš najdraži film: Kum.

Nadam se da ne namjeravate 1. svibnja u Maksimir. Vjerujem da se slažemo kako osoba koja živi u penthouseu od 240 m² i koja koristi i raspolaže s još tri stana od 80-tak kvadrata, da je neumjesno da u Maksimiru takva osoba dijeli grah, praveći se da razumije gladne radnike na minimalcu.

Stoga Vas u kinu Europa željno očekujem.

Obećajem da ću za kino, čim mi 1. svibnja predate ključeve, u roku od sedam dana raspisati javni natječaj i izabrati organizaciju za vođenje kina s najboljim programom i referencama.

Kad ne može drukčije, morat ćemo pošteno!

Kao što su već istaknuli oni mediji koji su Vam skloni, u priči oko kina krucijalan je šank. Zato ću raspisati natječaj pod nazivom Dajmo kumu šank! U komisiji će biti pet članova – tako sam vidio da se kod Vas radi, a od majstora treba učiti. U komisiju ću staviti tri svoja najbliža suradnika, a dvojica preostalih članova imat će funkciju smokvinog lista. Tako sam vidio da se kod Vas radi.

Svakako ću poslati i poziv na natječaj g. Denisu Mohenskom koji obično drži većinu kućica na Adventu. Čini mi se vrlo sposoban: od roštiljarnice na Remizi, do gazde Adventa. Nije to mala stvar, uspio je čovjek sam samcat, prava hrvatska priča o uspjehu.

Natječaj će formalno biti javni, ali ja ću čekati Vaš poziv da mi naložite koji iz niza Vaših kumova zaista treba pobijediti. Kad bolje razmislim, čekat ću Vašeg vozača Zdravka Krajinu da mi kaže tko će biti taj sretnik, on će brže i sigurnije prenijeti Vašu poruku.

Svjesni smo da je telefon jedna velika nesreća, jer umjesto da zbližava, taj aparat razdvaja i javno sramoti.

Nadam se da ćete na primopredaju ključeva donijeti, iz Vaše bogate zbirke, i neki od eksponata za Muzej korupcije. Mene osobno bi veselilo da to bude Zapisnik o pobjedniku natječaja za nadstrešnice. Da Vas podsjetim, tada je Vaš orkestar vlakove proglasio “komunalnom opremom”, a sada se taj Vaš orkestar na Županijskom sudu preznojava dok čeka presudu. Dozvoljavam da imate i vlastite favorite i da ćete me iznenaditi s eksponatom.

U nadi da se vidimo 1. svibnja kod kina Europa,

Dario Juričan, redatelj i kustos Muzeja korupcije

 

U Zagrebu, 24.4.2019.

Share this: