Nadgledanje javne nabave u RH u realnom vremenu putem Integrityobservers.eu

Ekipa Kioska uočila je zanimljiv pretraživač koji smo zadnjih nekoliko dana i sami isprobali. Za pristup bazi potrebno se prvo registrirati, a najkorisniji moduli, posebice “Pretraga pojedinačnog ponuditelja” se naplaćuju. (120kn mjesečno). Naplata ne ide preko kartica, već uplatnice/internet bankarstva, što znači da ne možete odmah pristupiti bazi. Pretraga se obavlja preko imena kompanije, dok pod haubom software “spaja” podatke preko OIB-a, a same podatke povlači sa servera Narodnih novina. Pretraživač nije imun na greške, u smislu, ako je unositelj podataka, primjerice neko državno tijelo koje je unijelo pogrešne brojke u formular za javnu nabavu, pretraživač će pokazati te neispravne brojke i neispravni zbroj. Pretraživač je nabildan s podacima od 2012. Prije toga nije postojala zakonska osnova za nj.

U malo skraćenoj verziji  prenosimo PSD-ov tekst o njihovom pretraživaču.

Baza podataka javne nabave, integrityobservers.eu, napredni je monitoring alat, koji integrira i analizira sve informacije vezane za provedbu postupaka javne nabave u Hrvatskoj. Šesnaest modula za analizu omogućuje uvid u postupke i ugovore u realnom vremenu u kojem su potpisani i objavljeni od strane nadležnog tijela. Osim toga, detektira i moguće nepravilnosti u javnoj nabavi, političke veze, ili druge vrste rizika vezanih uz korupciju. Baza sadrži i posebne instrumente za analizu tržišta javne nabave, te pomoć u prijavi na natječaje, a sve kako bi se unaprijedila konkurentnost tržišta i povećala učinkovitost i djelotvornost postupaka javne nabave.

Baza podataka i alati dostupni su na dva jezika (hrvatski i engleski) kako bi pomogli i međunarodnim gospodarskim subjektima (trgovačkim društvima izvan Hrvatske) u njihovom sudjelovanju na hrvatskom tržištu, što će u konačnici koristiti svima – trgovačkim društvima koji sudjeluju, hrvatskom tržištu, javnoj upravi i hrvatskim građanima kao izravnim ili neizravnim krajnjim korisnicima većine ugovora javne nabave.

Baza se ažurira s najnovijim podacima svaka 24 sata. Temelji za takav alat su postavljeni usvajanjem novog hrvatskog Zakona o javnoj nabavi u 2011. godini, jer je računalno pismen. To znači da sve obavijesti o javnoj nabavi moraju biti objavljene u Narodnim novinama u standardiziranom obliku koji omogućuje Bazi izvlačenje podataka u realnom vremenu i sortiranje prema različitim parametrima.

Cilj je Baze podataka je stvoriti okruženje za provedbu postupaka javne nabave na transparentniji i odgovorniji način. Ona također ima za cilj izgradnju sustava integriteta i provedbu konkretnih i učinkovitih antikorupcijskih mjera. No, pored toga, cilj je omogućiti gospodarskim subjektima, odnosno poslovnom sektoru, informaciju o trendovima u pojedinim dijelovima tržišta, te ih potaknuti na sudjelovanje u postupcima javne nabave. Uz pristup konkretnim tržišnim pokazateljima, bit će u mogućnosti donositi informiranije i fokusiranije odluke o tome žele li sudjelovati u određenom postupku, te isplati li im se ciljati određenu stratešku nabavu države.

Integrityobservers.eu nastao je u sklopu projekta “Antikorupcijske mjere u provedbi politika javne nabave”, financiranog iz europskog programa IPA. Voditelj projekta je Partnerstvo za društveni razvoj (PSD) iz Zagreba.

Share this: